Als je in een maand meer dan 90% van je credits hebt gebruikt om analyses uit te voeren in het VacatureLab dan ontvang je automatisch een waarschuwing. Wil je extra credits aanvragen voor stuur dan een e-mail naar vacaturelab@tuesday.nl
In deze categorie worden alle eigennamen getoond die in de tekst worden gebruikt. Eigennamen zijn namen van personen, plaatsen of organisaties en worden meestal met een hoofdletter geschreven. Om de tekst gemakkelijk leesbaar te houden, kun je het beste niet teveel eigennamen gebruiken. Leg eigennamen uit die belangrijk zijn voor het begrip van jouw tekst. Jouw document bevat ** eigennamen (** unieke). In verhouding tot de lengte en inhoud van uw tekst is dit aantal eigennamen: te groot. Klik op 'Toon alle' en er verschijnt een lijstje met alle eigennamen uit jouw tekst met vermelding van een schatting van de mate waarin deze eigennamen bekend zijn bij jouw doelgroep. Een groen bolletje betekent dat de eigennaam 'zeer bekend' is, blauw betekent 'bekend', oranje 'vrij onbekend' en licht grijs 'onbekend'.
Voordat je begint met het schrijven (of testen) van een vacaturetekst is het verstandig om te weten op welk trefwoord je de vacature wilt focussen. Een focustrefwoord is het hoofdzoekwoord waar je hoopt dat mensen je vacature op zullen vinden in Google en andere zoekmachines.
Bij het Focustrefwoord vul je dus één of meer trefwoorden die voor deze vacature het meest belangrijk zijn. Het VacatureLab gebruikt vervolgens de ingevulde focustrefwoorden als input voor allerlei analyses. De resultaten van deze analyses worden onder de focustrefwoorden getoond.
Wanneer je focustrefwoorden invult dan kun je ook bekijken hoe vaak en in welke onderdelen van de vacature jouw trefwoorden worden gebruikt.
Zie je veel groene bolletjes? Dan ben je al een heel eind op weg! Zie je veel oranje of zelfs rode bolletjes? Dan is er helaas nog werk aan de winkel.
Suggesties
Wanneer je een focustrefwoord invult zie je ook een aantal suggesties. Deze zijn gebaseerd op de suggesties die je in Google te zien krijgt als je een zoekwoord invult ??????????????????
De suggesties zijn gebaseerd op de slimme algoritmes van het VacatureLab die de beste trefwoorden voor vergelijkbare vacatures en doelgroepen tonen.
Lange en ingewikkelde zinnen, die vooral uit veel bijzinnen bestaan, zijn moeilijk te begrijpen voor de lezer. Je kunt ingewikkelde zinnen eenvoudiger maken door ze op te splitsen of door bijzinnen te verwijderen. Verbindingswoorden tussen zinnen kunnen de lezer ook helpen.
Je wilt dat jouw vacatures gevonden worden. Dat klandidaten jouw werken-bij website of vature-sectie gaan bezoeken. Het is dan ook belanmgrijk om te weten waar jouw kandidaten naar op zoek zijn, welke woorden of zinnen ze gebruiken. Het onderzoek hiernaar leg je vast in een keyword strategy. Maar wat is nou precies een keyword strategie en hoe pak je dat aan?
Het opstellen van een keyword strategy
Van belang zijn:
- doelgroep
- merk
- functies en functietypes
Waarom moeten kanidaten juist bij jou komen werken? Wat zijn de unieke eigenschappen van jouw organisatie en van de functies binnen jouw organisatie?
Hoe noem je een functie? Zijn er alternatieven? Hoe wordt de functie in de wandelgangen genoemd?
Hoe zoeken kandidaten op een functie? Gebruiken ze meerdere woorden daarvoor? Is de regio van belang? Noteer de woorden.
Welke woorden of strategie gebruiken collega-instellingen of concurrenten?
Als je jouw eigen website al meet met bnijvoorbeeld Google Analytics: hoe komen kandidaten op jouw website?
Hoeveel keywords in mijn strategie?
Verzamelen maar! 1000
Onderhouden
Laadsnelheid (Engelstalig: Pagespeed) is de laadtijd van een pagina op je website. De pagespeed is erg belangrijk geworden. Google wilt namelijk dat bezoekers zo snel mogelijk relevante content kunnen lezen op een website. De snelheid waarmee jouw pagina laadt heeft invloed op hoe de bezoeker jouw pagina ervaart. De laadsnelheid is 1 van de ongeveer 200 factoren waarop Google je pagina beoordeelt.
Leesbaarheid meet de begrijpelijkheid en duidelijkheid van geschreven tekst. Lettertype, letterafmeting, vormgeving en kleur bepalen ook de leesbaarheid. In het VacatureLab bedoelen we met leesbaarheid het 'taalniveau'. Het taalniveau van een tekst is meetbaar. Er zijn verschillende methoden en formules om de leesbaarheid te bepalen. Veel van die methoden zijn verouderd en achterhaald. Onze experts hebben leesbaarheidsalgoritmen ontwikkeld met behulp van kunstmatige intelligentie om op die manier een veel betrouwbaardere voorspelling van het leesniveau van teksten te kunnen doen. Het taalniveau relateert aan verschillende onderwijssystemen. Zie de tabel voor de relatie tussen de Europese taalniveaus (ERK) en de Nederlandse en Belgische onderwijssystemen.
Lijdende vormen kunnen moeilijker te begrijpen zijn dan actieve vormen. Probeer, wanneer mogelijk, de lijdende vorm in een actieve vorm te veranderen - bijvoorbeeld: Duizend werknemers zijn (door Philips) ontslagen (passief) Philips heeft duizend werknemers ontslagen. (actief) Hoe lager je het percentage lijdende zinnen weet te krijgen, hoe beter je tekst leesbaar is. Actieve zinnen zijn korter en lezen prettiger dan passieve zinnen.
Meta-title Meta-Description ...
Woorden in deze lijst worden genegeerd in de leesbaarheidsanalyse van jouw teksten en dus niet als 'moeilijk' gemarkeerd. Je kunt ook onderstaand tekstvak gebruiken om nieuwe woorden toe te voegen aan jouw woordenlijst. Klik op "verwijder" naast een woord als je een woord weer uit jouw woordenlijst wilt verwijderen.
Deze woorden zijn moeilijk voor lezers in de geselecteerde groep. Overweeg de woorden uit te leggen of te vervangen. Je kunt hiervoor gebruikmaken van de synoniemen die in de tekst worden aangeboden. Klik op "Toon lijst" om alle moeilijke termen in je tekst te zien. Als je wilt dat één van deze termen niet langer als moeilijke term wordt aangemerkt, klik dan op "Mijn woordenlijst" en voeg de term aan jouw woordenlijst toe. Tot slot kun je jouw woordenlijst ook aanpassen op de pagina "Instellingen". Blauwe woorden in lijst zijn moeilijk voor de gekozen doelgroep, maar ook belangrijk voor je document en onderwerp. Soms is een uitleg of definitie van een term nuttiger dan het vervangen door een synoniem.
- Zie ook: Ggoogle for Jobs
SEO is de afkorting van 'Search Engine Optimization'. Dit is de Engelstalige term voor: zoekmachine optimalisatie. Dat geeft meteen de betekenis van de term weer, want SEO is het proces waarbij je jouw website optimaliseert om zo hoger in de zoekmachine te belanden en dus beter vindbaar te zijn.
Minimale tekstlengte - maximale tekstlengte
Toegankelijkheid (of Engelstalig: Accessibility) wordt ook wel Webtoegankelijkheid genoemd. Toegankelijkheid geeft de mate aan waarin mensen met een beperking producten, apparaten of diensten kunnen gebruiken. Bij beperking moet je bijvoorbeeld denken aan een visuele, auditieve of motorische beperking. Gebruikers met zo'n beperking maken vaak gebruik van één of meer hulpmiddelen om een website te gebruiken. Tot deze hulpmiddelen behoren bijvoorbeeld: screenreaders.
TTR staat voor 'Type-token ratio'. The more types there are in comparison to the number of tokens, then the more varied is the vocabulary, i.e. it there is greater lexical variety. A high TTR indicates a large amount of lexical variation and a low TTR indicates relatively little lexical variation.
URL is de afkorting van 'Uniform Resource Locator'. Dit is een andere benaming voor webadres. Een URL geeft een uniek internetadres voor een website of een bestand dat op het internet staat. Een volledig webadres is bijvoorbeeld:https://www.vacaturelab.nl.
Voornaamwoorden zijn woorden die gebruikt worden om terug te verwijzen naar zelfstandige naamwoorden, zinsdelen of eigennamen die eerder in de tekst genoemd zijn. Bijvoorbeeld: De minister-president kondigde belangrijke hervormingen aan in het nieuws. Hij verklaarde ook dat hij tegen een belastingverhoging is. Door voornaamwoorden te gebruiken, voorkom je herhaling van woorden. Maar het kan er ook voor zorgen dat een tekst ingewikkelder wordt om te begrijpen, zeker wanneer de afstand groot is tussen het voornaamwoord en het woord waarnaar het terugverwijst. Gebruik vaker het daadwerkelijke zelfstandige naamwoord, het zinsdeel of de eigennaam dan voornaamwoorden om terug te verwijzen. Dat houdt je tekst beter leesbaar.
- Zie ook: Keyword-consistentie